Hierbij opnieuw een kleine update over het leven in Quinta O Ninho, het was al even geleden. 

Vrijdag was het exact 2 weken geleden dat de grote branden rond Monchique zijn gestart en wij zijn hier al even volop terug aan het werk om alles spik en span te krijgen.  Maar eigenlijk is het (veel) meer dan dat ….. De impact van de brand is voor ons en onze B&B zeer groot, toch blijven er hier ook nog andere verhalen binnen druppelen. Het éne nog schrijnender dan het andere.

Of wat moet je denken van volgend scenario: een ouder koppel woont al jaren in de rand van Monchique maar is in de evolutie blijven hangen op het moment dat  de spaarcenten bewaard worden in een kous onder het hoofdkussen “want die banken …… dat vertrouw ik toch niet zo goed zenne !“  Tijdens de branden van Monchique worden deze mensen onder bevel van de politie verplicht hun huis te verlaten. Wanneer ze dat niet onmiddellijk doen worden ze geboeid afgevoerd …… even later brand hun huisje, inclusief slaapkamer volledig uit. Van de kous is (uiteraard) niets terug gevonden.  Daar worden wij dan weer even stil van …….. en dan sta je plots weer met beide voeten op de grond, ga je alles opnieuw relativeren en beseffen we dat zelfs onze problemen relatief zijn.  Je kan niet zeggen dat we geluk gehad hebben ……want dan stond onze B&B er nog volledig.  Zeg dus maar dat we “geluk” hebben gehad bij een ongeluk. Enkele voorbeelden:

–       Qua elektriciteit zijn wij volledig onafhankelijk. Wij hebben een deftige set zonnepanelen staan, verbonden via omvormers met een ganse reeks batterijen;  Deze staan opgesteld in een batterijhuisje in de tuin achter het huis.   Tijdens deze brand heeft het gebrand tot onder de zonnepanelen en in het batterijhuisje zijn sommige houten balken -waar het dak op rust- eveneens zwaar ingebrand. En toch stond de volledige elektrische installatie nog te draaien op het moment dat wij hier toe kwamen.  Gezien het belang van deze installatie was dit één van de eerste zaken die ik heb gecontroleerd toen wij hier op maandagochtend aan kwamen.  Zonder elektrische installatie hebben we immers geen water, uiteraard dus ook geen warm water, geen diepvries of ijskast, geen internet, ……..   Mocht deze installatie dus beschadigd zijn, was de bewoning van de B&B onmogelijk. Hier zijn we dus écht wel door het oog van de naald gekropen.

–       Ook onze glamping tent heeft de brand wonderwel overleefd.  Deze staat op een houten platform en heeft een dak in PVC, het heeft gebrand tot op een halve meter van de zijkant de tent …… en toch staat ze nog (bijna) volledig intact te blinken in onze tuin.  Zelfs in onze stoutste dromen was zoiets ondenkbaar !  De 2  zeer kleine ingebrande gaatjes in de binnentent zullen we in de toekomst maar beschouwen als een vleugje extra verluchting !

–       de watervooziening van ons huis was weliswaar beschadigd maar mits enkele tientallen meters nieuwe leiding, een herstelling op de elektrische sturing en enkele uren werk was ook dit euvel verholpen.

–       De brand heeft de ganse rechter vleugel van onze woning vernield en is niet doorgeslagen naar de rest van het huis. Nochtans hebben de vlammen in de hall tot tegen het plafond geslagen en er stond een kast vol met linnen op een afstand van +/- 1 m van de vlammen.    Onbegrijpelijk dat deze kast niet mee in de vlammen is op gegaan, laat staan zelfs niet eens beschadigd is ! Mocht de kast wel vuur gevat hebben, was het ganse huis meer dan waarschijnlijk verloren geweest …..

Deze problemen blijven in schril contrast staan met het leed dat sommige mensen van de lokale bevolking hier te slikken krijgt, dat beseffen we heel goed !

Nog een fait divers uit onze direct omgeving: Onze vroegere tuinman heeft in eerdere blogberichten op onze website ook reeds zijn vermeldingen verdiend en gekregen, ook hij is door de brand getroffen.  Hij verdient hier  ook vandaag de dag nog steeds zijn kost met het snoeien van bomen, het onderhouden van tuinen, maaien van velden, ….. De brave (maar o zo koppige) man is in de brand al zijn gereedschappen kwijt gespeeld. Zijn ganse atelier is volledig uit gebrand ……  WEG bosmaaiers, WEG kettingzaagmachines, WEG stroomaggregaat, ….. Alles WEG …… nu dus ook WEG zijn (karig) inkomen !

Dergelijke lokale en vooral arme Portugezen hebben geen brandverzekering omdat dit voor hen te duur is.  In een brand riskeren zij dus echt wel hun volledige hebben en houden te verliezen.  Dit is dan ook de reden dat de lokale bevolking hier in de omgeving niet wil evacueren uit zijn huis.  Deze mensen trachten met emmers en heel veel goede moed te redden wat er te redden valt en gaan daarvoor vaak tot het uiterste.  De buren van een Belgisch bevriend koppel zijn ook zo een Portugees gezin.  Vader en zoon bleven bij de woning, de rest van de familie was wel geëvacueerd.  Toen het echt spannend werd hebben vader en zoon tegen elkaar gezegd dat het over was, ze hebben net geen afscheid van elkaar genomen. Geen van beide had nog hoop dat ze het zouden halen.  Ze lagen toen op de grond van hun tuin om daar toch nog een beetje zuurstof te kunnen happen, enkele meters van elkaar maar ze zagen elkaar niet …….  Uiteindelijk hebben beide het gehaald.  Net als al die andere …… want volgens de officiële cijfers zijn er in deze branden geen slachtoffers gevallen. Een schril contrast met de branden boven Lissabon in 2017, die hebben (officieel) 108 dodelijke slachtoffers gemaakt.  De Portugese regering heeft gezworen dat dit nooit meer zou gebeuren en daarom is er ditmaal massaal ingezet op EVACUATIE, in veel gevallen echter tegen wil en dank zoals hierboven beschreven.  De hoge piefen van Lissabon kloppen zichzelf nu dan ook fier op de borst met het bereikte resultaat, geen slachtoffers tijdens deze mega branden.  Hopelijk leren ze in de loop van de komende weken en maanden ook het leed achter hun statistieken kennen. De strijd is hier nog lang niet gestreden, laat dat duidelijk zijn !

En hoe gaat het ondertussen met onze buurvrouw, diegene die geitenkaas maakt en haar hele huis is kwijt geraakt ?  Zij heeft een (tijdelijk) onderdak gevonden bij haar naaste buurman, tevens haar ex.  Verder is de dame er nog niet uit of ze hier opnieuw iets wil opbouwen dan wel of ze gaat verhuizen naar een andere streek, land, …..  Ze heeft hoe dan ook een dak boven haar hoofd.

Wij werken verder aan de wederopbouw van onze B&B, gisteren (zaterdag) zijn de eerste helpende handjes speciaal over gevlogen vanuit België om hier te assisteren met de afbraakwerken. Welkom Jeroen, de komende dagen gaan wij u hier goed kunnen gebruiken !

Superveel dank ook aan alle milde schenkers van de crowdfunding, we zijn ondertussen de 19.000 € voorbij, een onwaarschijnlijk hoog bedrag dat onze stoutste en wildste dromen heeft overtroffen …. En wat ons vooral zeer erg zal helpen om onze B&B terug op te gaan bouwen !   En dan is er ook nog die wafeltjes verkoop, de opbrengsten daarvan zijn nog niet gekend maar de actie heeft als een trein gelopen.  Dit laat dus ook het beste vermoeden !  Hoe dan ook: alles te samen wordt dit hééél veel geld, minstens evenveel dank hiervoor ! ! ! !

 

 

3 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *