Is het zwabische beer of grote beer…..

We zijn hier nu dik 2 maanden in Portugal en misschien is het tijd om eens een eerste evaluatie op te maken van “het leven in de Algarve”.

Een zeer belangrijk punt is natuurlijk “het weer”. Wel, dat is hier momenteel écht schitterend !   We hebben hier nu al dik 2 weken aan een stuk een stralende hemel zonder enig wolkje en met temperaturen tussen 22 en 27°. Een prachtig weertje om in te werken en we stellen vast: verf droogt super goed in deze omstandigheden ! 🙂

De Portugese mensen zijn zeer vriendelijke mensen, anderzijds merken we ook al dat het nog wel even gaat duren vooraleer we hun manier van doen en denken volledig hebben doorgrond.

Een zware bedenking op dit vlak is zeker dat onze Portugese medemensen hier soms wel eens durven te beslissen wat voor ons “de beste oplossing” is, zonder dat ze hier verder over overleggen. Onze tuinman is daar een perfect voorbeeld van !   Hier in de streek is men duidelijk geen fan van dennehout om te stoken in de houtkachel, daarom zaagt onze tuinman constant ons dennebomen met de grond gelijk af. Meermaals heb ik heb gezegd dat wij dat niet willen, wij willen dat dit verder groeit zodat onze houtvoorziening voor de komende jaren ook gegarandeerd blijft. Iedere keer geeft dit een discussie die je niet wil horen maar van één ding kan je op aan: van zodra wij ons gat gedraaid hebben liggen er weer enkele bomen plat. Tot ik 14 dagen geleden een met iets verheven stem duidelijk gemaakt heb dat we dit écht niet langer appreciëren …. Sindsdien hebben we de brave –maar koppige man- niet meer gezien.

Geen probleem echter voor ons, ondertussen hebben we een buurjongen aan het werk gezet in de tuin. Hij doet zijn werk wel naar behoren, anderzijds spreekt hij dan weer geen woord Engels wat het communiceren dan weer heel moeilijk maakt. Maandagochtend wou ik hem duidelijk maken dat hij 3 struiken zeker NIET moest snoeien, dat we die zouden willen laten staan tot volgend jaar en dat we die dan gesnoeid willen hebben. 10 Keer was zijn antwoord “si si”maar toen ik hem 2 minuten later de kettingzaag hoorde starten werd mijn vermoeden bevestigd: hij had geen lap van begrepen van onze bedoelingen en had de eerste zaagsnede al gemaakt …….. 🙁 Eigenlijk komen deze 2 scenario’s 2 keer op hetzelfde neer. Datgene wat wij niet gesnoeid willen hebben gaat uiteindelijk toch tegen de grond, weliswaar om een totaal verschillende reden …..

En dan is er ook nog “de vooruitgang” natuurlijk. Laten we eerlijk zijn: die is op alle vlakken “op zijn Portugees”. Planningen worden niet gehaald en beloftes slechts zelden nagekomen. En iedere keer moet je weer gaan improviseren en bijsturen om toch nog wat vooruitgang te boeken. Of was het misschien een beetje naief van ons om te denken dat het bij ons anders zou gaan ? Uiteindelijk zijn we grotendeels naar hier gekomen omwille van de relaxte sfeer en levensstijl, we merken nu dagelijks wat de nadelen hiervan zijn ……. Laat 1 ding wel duidelijk zijn: het ziet er momenteel naar uit dat onze eerste gasten –die in mei gaan langs komen- hievan niet veel zullen merken, voor ons is het echter een dagelijkse strijd ! 🙂

Maar er is uiteraard ook leuk nieuws: onze moto is deze week aangekomen ! Dirk -een ex-collega van Ann- heeft de moto samen met een collega (Peter) van zijn motoclub naar hier gereden. Jawel, +/- 2.300 km hebben zij gereden op de moto, gespreid over 3 dagen. Om de beurt reden ze een stuk met de moto, de andere rijder + de vrouwen volgden in een auto. Als tegenprestatie hebben zij hier een gratis verblijf aangeboden gekregen wat tegelijk een zeer leuke en nuttige try out voor ons B&B verhaal.

En wat meer is: wij -en de Algarve- hebben blijkbaar indruk gemaakt want Dirk heeft ineens ook een nieuw verblijf geboekt bij ons in de maand september. Zeer leuk voor ons uiteraard: als uw proefpersonen ineens opnieuw boeken is dit een sterk en positief signaal ! Ook Peter en zijn vrouwtje Natasja vielen absoluut voor het mooie uitzicht vanop ons terras.

Dirk is trouwens een fervent vogelspotter en blijkbaar is onze omgeving hier een paradijs voor mensen met deze hobby. Zelf kennen wij niets van deze materie maar toch hebben we vanmorgen een Europese kanarie door een super telelens kunnen aanschouwen …….. heel leuk om eens te bekijken ! 🙂

Maar uiteindelijk was die Europese kanarie maar pienuts in vergelijking met de Zwabische Beer die we gisteren gezien hebben ! Ik hoor u denken: “DE WAT ???” De zwabische beer is een zeer unieke vlinder waarvan we er gisteren 2 gezien hebben. 1 lag er dood op het terras, een andere heeft een ganse dag tegen de huisgevel gehangen. Enkel in gespecialiseerde literatuur –die Dirk bij zich had- vind je hier iets over terug en men omschrijft zijn voorkomen in de vrije natuur als “uiterst sporadisch”. Het feit dat we er ineens 2 gezien hebben is waarschijnlijk te verklaren door het feit dat dit een koppeltje was …… waarvan er 1 gesneuveld is op ons terras. Zou de Kenzo hier toevallig iets mee te maken hebben ? Wij sluiten niet uit dat hij in dit gevleugelde beestje een leuk speelkameraatje zag maar dat zijn groten klauwen en bruut geweld geen partij waren voor deze prachtige –maar nu helaas dode- vlinder. Het beestje wordt momenteel bewaard in een plastic doosje.

En zo leer je van uw “gasten” ook eens een totaal nieuw stukje natuur kennen en dan blijkt een gewone vogel plots veel mooier te zijn dan verwacht en een gewone vlinder is in de realiteit dan blijkbaar toch ook weer net iets meer. Bedankt Dirk voor dit moois …. En vergeet in september zeker niet uw telelens opnieuw mee te brengen !

En bye the way: nu ons machientje hier toch is toegekomen is de eerste “testrit” al achter de rug en de conclusie was duidelijk: onze regio hier is fantastisch om met de moto te rijden ! Hier rijdt slechts 10 of 20 % van het verkeer rond tov België en de bergachtige omgeving maken het super leuk om het betere bochtenwerk te doen. Wij begrijpen plots perfect waarom BMW en Kawasaki hier testritten organiseren voor de vakpers bij de voorstelling van hun nieuwe motoren ! 🙂

En dan nog kort even het technische aspect van de verbouwingen:

  • de nieuw houtkachel staat op zijn plaats, hiervoor hebben ze in onze living wel zowat de ganse schouw moeten af breken ! 🙁 Vanaf volgene week worden alle leidingen aangesloten en herlegd.
  • De inkompoort van de eigendom is volledig opnieuw geschilderd.
  • Het batterijhuisje voor de elektriciteit is af + de omgeving is opgekuist
  • We hebben ondertussen onze eerste 2 aarbeiën uit onze eigen moestuin (+/- 0,5 m2 groot) gegeten.
  • Alle plinten in de keuken zijn vervangen
  • Er is een extra ijskast in dienst genomen
  • De complete voortuin is opgesnoeid
  • Het water dat vlak naast ons woning uit de berg op de grond liep is nu afgeleid naar ons vijvertje
  • …..

En zo werken wij rustig verder …….

Ondertussen enkele zonnige groeten !

Gerrit & Ann

 

4 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *