1 jaar Portugal !

Hallo iedereen !

We zijn ondertussen19 januari, hierbij nog eens een berichtje uit het (overwegend) zonnige Portugal. Maar ook hier is het nu winter …. En dan durft het hier wel eens te regenen. Voorlopig valt het echter weer allemaal reuze goed mee en schijnt het zonnetje weeral dagelijks ! Vandaag hebben we trouwens voor de eerste keer dit jaar in korte broek buiten gewerkt, de lange was echt te warm …….

Het was 15 januari 2017 rond 6:00 uur in de ochtend dat ikzelf in Zoersel in de auto ben gestapt en de tocht richting Portugal startte met een wagen die afgeladen vol zat met spullen die me zouden helpen bij de verbouwingen die we hier op onze stek wilden uitvoeren.

Enkele dagen eerder (vrijdag de 13e !) had ik mijn laatste dag gewerkt bij Total en de weg naar het zonnige zuiden lag open ! Althans ….. dat dacht ik even …… tot ik in de dagelijkse file van Ranst belandde !   Nu ja, dik anderhalve dag later ben ik toch zonder verder onheil toegekomen in Monchique en kon ons Portugees project en avontuur beginnen. We gingen een nieuwe Bed & Breakfast opstarten in de mooie Portugese Algarve. Het werd een avontuur vol hindernissen en tegenslagen maar toch ook met heelwat zonnige en vooral zalige momenten !

We zijn nu precies 1 jaar verder en kunnen alleen maar tevreden terug blikken !

Vanuit het niets een B&B opstarten is uiteraard geen klusje dat je even tussen de soep en de patatten doet maar toch hebben we de indruk dat we nu al aardig op de kaart staan. Zoals te verwachten was zijn er in ons eerste jaar al een heleboel familie, vrienden en collega’s langs geweest, maar wij verschieten er toch beiden van dat we ook al zoveel boekingen binnen kregen van mensen die we vooraf niet kenden. Hiervoor hebben we uiteraard de overbekende “SOCIAL MEDIA” gebruikt – bijvoorbeeld Facebook- maar ook de kracht van een paar advertenties op gespecialiseerde websites van het type: www.vakantiebijbelgen.be mag niet onderschat worden !

Dit maakt dat onze website dagelijks een bezoeker of 10 krijgt. Een uitschieter was , 28 mei 2017 wanneer we maar liefst 131 bezoekers registreerden !

Uiteraard leidt dit lang niet altijd tot “een boeking” maar er is toch constant wel wat beweging en communicatie. Er zijn zeer regelmatig aanvragen naar beschikbaarheden en af en toe worden deze ook bevestigd. Het is zelfs zo dat de maand juli van dit jaar al voor 70 % volgeboekt is.

En dat op een moment dat vrijwel iedereen zijn grote vakantie nog moet gaan vast leggen. Om onze naambekendheid nog wat te vergroten en onze boekingen toch nog een beetje op te vijzelen heeft Ann de voorbije dagen op de LEEF beurs in Roeselare gestaan en dit werd als “eerder positief” ervaren.

Tot zover het hoofdstuk “boekingen”, laat ons het even hebben over de werken hier aan onze Quinta.

Toen we hier aan kwamen zijn we voor 100 % beginnen focussen op de kamers en de nutsvoorzieningen (internet, water, elektriciteit, …..) en hoe we die zo snel als mogelijk in orde konden krijgen. Er waren immers reeds enkele boekingen die vast lagen ….. en die mensen konden we niet in de (weliswaar “figuurlijke”) kou laten staan. Enkele maanden later stonden deze kamers dan ook op het punt waar we ze wilden hebben, met vernieuwde badkamers en douches waar vroeger ligbaden stonden.

Tijdens de zomermaanden dan waren er 2 goede redenen om niet te veel verder te gaan kappen en breken:

1: we wilden de rust van onze gasten respecteren

2: het was gewoon veel te warm om hard te gaan werken.

Of deze 2 argumenten in de juiste volgorde staan mag je zelf kiezen ……. 🙂

Hoe dan ook, we hebben tot het najaar gewacht om de verbouwingswerken terug op te starten met als prioriteit onze eigen studio die moest verijzen uit de vroegere garage van onze Quinta. Eind oktober zijn we pas echt goed aan gestart, momenteel wordt de laatste hand gelegd. Er is gevloerd, de muren zijn bezet (à hier doen ze dat trouwens met mortel, niet met plaaster !), de badkamer is betegeld, …… Eind januari komen de ramen en deuren en kunnen we zelf ook (definitief en EINDELIJK) verhuizen naar onze eigen stek ! Er gaan op dat moment dozen en valiezen uitgepakt worden die we in maart van 2017 in Zoersel hebben ingeladen …… We gaan ons eens ernstig af vragen of we al deze spullen nog wel écht nodig hebben aangezien we blijkbaar ook perfect kunnen leven zonder. Misschien kunnen we enkele Portugese medemensen wel gelukkiger maken met onze spullen dan wel dat we die gewoon in een kast zouden zetten.

Uitgepakt of niet …. We mogen in ieder geval niet bij de pakken blijven zitten aangezien het volgende projectje er zit aan te komen: het bouwen van onze eerste glamping tent ! Het was ons van in het begin duidelijk dat de inkomsten van een B&B met 4 kamers onvoldoende was om in Portugal goed te kunnen leven. Een extra bron van inkomsten was dus nodig en die hebben we (hopelijk) gevonden in de verhuur van een glamping tent. Dit jaar willen we onze eerste tent plaatsen, volgende winter komen er –normaal gezien- nog 1 of 2 tenten bij. Hier in de regio zijn er meerdere locaties waar dergelijke tenten verhuurd worden en met succes. Eind vorig jaar werd de eerste tent besteld en tegen eind januari zou het bouwpakketje hier afgeleverd worden. Rest ons nog dat spul in elkaar te knutselen ! Onze Nederlandse tentenbouwer heeft beloofd om een goed stappen/bouw-plan mee te leveren, ik houd hem aan zijn woord en hoop vooral dat het véél duidelijker is dat datgene dat meegeleverd werd met ons zwembad. Net voor de zomer hebben we daar 3 dagen tegen gevochten vooraleer we de eerste druppel water in het bassin konden laten lopen. In een ver verleden heb ik ook al eens gevloekt op een tekening van Ikea maar in vergelijking met die van dat zwembad zijn de Ikea tekeningen toch nog een ware droom ! Maar we hebben er alle vertrouwen in en kunnen ook –zoals steeds- rekenen op onze bereidwillige -maar vooral superhandige- buurman uit Brugge: Stefan.

Tegen het toeristische seizoen zou de tent gebruiks klaar moeten zijn, inclusief de meubeltjes die we ook nog grotendeels zelf willen maken …. Eveneens onder de kundige leiding van Stefan ….. uiteraard !  🙂

De handjes zullen dus nog mogen wapperen de komende maanden !

Na maanden wachten hebben we ondertussen ook officieel ons “AL-certificaat”, zeg maar onze toeristische uitbatingsvergunning. We hadden al langer de bevestiging dat dit in orde ging komen maar het heeft toch nog serieus wat voeten in de aarde gehad vooraleer we ook effectief ons officieel AL-nummer toegewezen hebben gekregen. Maar ook dit euveltje is dus ondertussen genomen en geeft ons ineens ook de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen om een stapje hoger te gaan en onze vergunning “Toerismo Roeral” aan te vragen. Van zodra we daarvoor een goedkeuring krijgen kunnen / mogen we eindelijk ons droomzwembad bouwen. Mocht je het nog niet weten, wij willen een infinity pool bouwen zodat je ook vanuit het zwembad het fabelachtige uitzicht over de vallei hebt. Voorlopig is het allemaal nog een droom, hoe snel we die kunnen realiseren zal afhangen van de snelheid waarmee de Portugese papiermolen hier zal draaien ….. Ook voor ons is het “AFWACHTEN” …. Een woordje dat hier in Portugal voor ons een totaal nieuwe dimensie heeft gekregen !   🙂

En Kenzo …… die stelt het hier momenteel fantastisch goed. Vroeger zat hij dagelijks alleen aangezien wij beide gingen werken, nu is hij 24/24 en 7/7 onder ons en dat bevalt hem prima ! Hij luistert nu trouwens ook stukken beter dan vroeger. Enkele maanden geleden heeft hij een tweede operatie ondergaan aan de kruisbanden van zijn achterpoten. In zijn beide achterpoten zijn nu de kruisbanden vervangen door kunststoffen exemplaren en dat heeft zo zijn gevolgen gehad. Opnieuw heeft hij zeer lang gerevalideerd maar we hebben hem gestimuleerd om veel te bewegen en dat heeft hem er terug bovenop gebracht. Hij wordt oud (9,5 jaar ondertussen) en hoort al niet meer zo goed maar is ondertussen wel terug vrij goed te been ….. of moeten we hier zeggen “te poot” ? 🙂

En wat meer is: hij heeft recent een vriendje “gekregen” !

Ongeveer een maand geleden is hier een kleine zwarte kat aan komen gelopen, en hoe gaat dat hier dan in Portugal ? Je geeft dat arme beestje een beetje eten …… en voor je het goed en wel beseft hebt er plots een huisgenoot(je) bij ! Het was in het begin een heel bange poes die totaal niet binnen durfde te komen en écht schrik had van mensen. Ondertussen wandelt ze elke avond toch al eens in huis rond en laat ze zich tussendoor ook al eens aaien. Maar een tamme huiskat -die ’s avonds gezellig bij u op de zetel komt liggen- is ze nog lang niet ! Kenzo vind het allemaal geweldig en loopt een ganse dag achter haar aan …… wat dan ook heel goed is voor de revalidatie van zijn poot maar wat de poes zelf dan weer niet weet te apreciëren.

Toch blijft hij er achter lopen als een verliefde puber !

Het moet voor Kenzo een beetje een deja vu gevoel zijn want tot enkele jaren geleden leefde hij ook met een katje samen die perfect op ons huidig beestje lijkt.

En ze/hij heeft karakter ! In de loop van de dag durft ze het zelfs aan om in zijn mand te gaan liggen slapen. Kenzo zelf staat er dan op te kijken en blijkt zich af te vragen: en waar moet ik nu gaan liggen ….. Hij vind het allemaal prima en we zijn er van overtuigd dat de poes haar plaats nog wel vind, hier in huis !

Tot zover, van zodra onze tent is opgebouwd hoor –en zie- je meer van ons !

Zonnige groeten uit Portugal !

Gerrit & Ann