Ons eerste seizoen

Opnieuw een blogberichtje vanuit Portugal om onze volgers een beetje op de hoogte te houden van onze avonturen.

We zijn ondertussen al begin oktober, dit wil zeggen dat wij hier nu ongeveer een maand of 8 aan het werk zijn en ons eerste zomerseizoen achter de rug hebben.

Bovendien is het nu ook precies een dik jaar geleden dat wij voor het eerst op onze huidige eigendom hebben rond gelopen. Dit was op 10 september 2016, ergens in de latere namidag ….. om precies te zijn. De meesten onder jullie zullen het verhaal ondertussen al wel kennen maar toen we hier voor het eerst uit de wagen stapten was het voor ons onmiddellijk duidelijk dat deze woning op een uniek plekje lag en dat we waarmee onze (toekomstige) klanten écht wel iets unieks konden aanbieden. En van die stelling hoeven we tot op heden niets terug te nemen.

Maar laten we toch nog even terug kijken ……

Op 19 december 2016 hebben we uiteindelijk de sleutel overhandigd gekregen van onze Quinta, half januari ben ikzelf met de wagen naar Portugal gereden om de verbouwingswerken op te starten, Ann is een week of 3 later achterna gekomen.

De eerste maanden daarna zijn volledig opgegaan aan het vernieuwen en verbeteren van alle technische installaties, hierover hebben we jullie in de eerste helft van dit jaar uitvoerig bericht in eerdere blogberichtjes.

De laatste maanden hadden we onze handen meer dan vol met “het verwennen” van onze gasten. En laten we -qua kwantiteit- eerlijk zijn: die gasten zijn (veel) talrijker gekomen dan wij verwacht én zelfs gehoopt hadden.

Maar dan is kwantiteit natuurlijk één ding, de kwaliteit (lees: “klantentevredenheid”) is natuurlijk nog iets totaal anders. Jullie zullen wel begrijpen dat het voor ons heel moeilijk is om hier veel over te schrijven (“eigen lof stinkt !” immers 🙂 ), anderzijds hebben we toch wel enkele tools om deze klantentevredenheid te peilen.

Maar wat misschien nog betere referenties zijn:

  • Enkele van onze gasten die hier de afgelopen maanden zijn verbleven, hebben ook al opnieuw geboekt voor volgend jaar !
  • Wij hebben deze zomer ook al enkele bezoekers ontvangen, vakantiegangers die in de Algarve hun vakantie geboekt hadden, en die even langs kwamen om een pintje (of iets anders) te drinken. Ook van deze mensen hebben er ondertussen al enkele een boeking laten noteren voor volgend jaar. Toch een duidelijk teken dat ons concept deze mensen aan spreekt, niet ?
  • Onze laatste gasten zijn hier toegekomen met de boodschap dat ze hier 1, mogelijk 2 nachten zouden verblijven, het zijn er uiteindelijk 3 geworden !   🙂

Bovendien zijn de commentaren die we te horen krijgen ook altijd zeer lovend geweest.

Al bij al zullen we dus maar denken dat we “goed bezig” zijn zeker …….. ? 🙂

En als onze klanten tevreden zijn, dan zijn wij dat uiteraard ook !

Ook leuk nieuws: voor ons “onbekende mensen” vinden ondertussen hun weg naar onze B&B en ook zij beginnen reeds te boeken voor volgend jaar.

Meer nog: de lange weekends in mei raken nu al behoorlijk ingevuld en in de maand juli -2018 uiteraard-hebben we reeds 1 kamer volledig vol geboekt …… en het is nog maar september ……

Wil dit nu zeggen dat wij al op onze lauweren kunnen rusten, ik denk het niet !

Wij zien hier nog 101 “projecten” liggen die we willen uitwerken en dit huis + de bijbehorende grond bieden zoveel mogelijkheden dat we bijna dagelijks nog bijkomende leuke zaken zien ……

  • Zo willen we van de oude varkensstal nog een leuke zithoek maken
  • Aan het zwembad en lounge corner willen we een kleine bar maken met Pizza oven geïntegreerd.
  • In de voortuin willen we nog een vogelspotplaats maken
  • We willen nog een verhuurgelegenheid bij maken. Of dit nu een kamer wordt dan wel 1 of 2 glampingtenten is momenteel nog onduidelijk en zal mogelijk ook af hangen van de vergunningen die we al dan niet kunnen krijgen.
  • ……..

Maar de “hoe, wat en wanneer” van al deze fantasietjes, dat zal zichzelf allemaal wel uitwijzen in de loop van de komende jaren want laten we eerlijk zijn: de zaken die wij hier willen verwezelijken realiseer je niet in 1 winter …. en ook niet in 2 trouwens. We weten dus nog wel even wat te doen ……..

Maar laten we eerst maar eens werk maken van onze eigen studio nu ! Deze wordt gebouwd in de ruimte die nu nog als garage dienst doet en stond vrij hoog op onze prioriteitenlijst. En toch zijn we nog steeds niet echt aan deze werken begonnen. Net voor de zomer zijn we hier niet aan kunnen starten omdat er op dat moment nog andere prioriteiten waren en tijdens het toeristisch seizoen leek het ons geen goed idee om te gaan kappen en breken terwijl de mensen op het terras een vleugje rust trachten op te zoeken in hun boek …….

En dan is er nog het infinity zwembad waar we vanaf de eerste minuut van dromen ….. maar waarvoor we momenteel nog steeds geen toestemming hebben om het te bouwen.

Om deze toestemming wel te verkrijgen moeten een aantal stappen doorlopen worden en dit gaat (veel) minder snel dan dat we initieel verwacht hadden. De eerste stap in dit proces is het behalen van het AL-certificaat en deze stap is ondertussen bijna rond. Ons dossier ligt momenteel blijkbaar bij de burgemeester op zijn bureel om getekend te worden, hier hopen we dus zeer binnenkort meer van te horen. Pas vanaf dat moment kunnen we “een project” indienen waarin het zwembad mee geïntegreerd zit en het is afwachten wat de doorlooptijd is voor deze stap. Het bouwen hiervan kan starten na de goedkeuring van het project. De verwachting is dat het bouwen zelf minder lang duren dan het administratieve stuk dat er aan vooraf zal gaan ….. Onze Frans-Portugese architect begeleid ons door dit ganse proces, iets waar wij als brave Belgen totaal geen kaas van gegeten hebben.

Het is nog steeds onze sterke wens om dit zwembad tegen het toeristische seizoen van 2018 klaar te hebben maar het is ons momenteel onduidelijk hoe groot onze kansen zijn om dit te realiseren. Onze architect gelooft er nog in, laten we zijn denkwijze dan maar volgen ! Tegen beter weten in ? De tijd zal het uit wijzen …….

Om dergelijke beslommeringen te compenceren is er hier natuurlijk wel dagelijks het zonnetje dat van smorgens tot savonds zijn uiterste best doet om ons te verblijden en dat is een compensatie die kan tellen. Sinds 1 april hebben we hier elke dag een ganse dag een open hemel met “madam soleil” aan het firmament. Dat dit nu net 1 april was is geen grap, wel de dag dat mijn broer hier vertrokken is nadat hij een weekje de kamers heeft helpen schilderen. Een makkelijke datum voor ons dus om te onthouden !   🙂

En hoe vergaat het onze trouwe viervoeter Kenzo hier ?

Spijtig genoeg veel minder goed !

Eind vorig jaar heeft hij aan zijn rechter achterpoot zijn beide gewrichtsbanden gescheurd. Een operatie en zeer lange revalidatie waren het gevolg … maar echt helemaal in orde is zijn poot nog maar amper geweest. En wat erger is, deze week hebben we te horen gekregen dat hij nu ook aan zijn andere achterpoot een gescheurde gewrichtsband heeft. Volgende week dinsdag zal hij daarom opnieuw onder het mes moeten en ook aan die poot zullen nieuwe kunstof gewrichtsbanden gestoken worden. Dat nu ook deze 2e gewrichtsband gesheurd is verbaasde de dierenartsen niet, dit is blijkbaar een zeer logisch verhaal: scheuren de gewrichtsbanen af aan één poot, dan volgen zeer dikwijls –en binnen de 17 maanden- ook die van de andere poot. Het maakt dat de arme duts momenteel zeer slecht te been is …… of moeten we zeggen “te poot is ……”

Beter nieuws is er op “sociaal vlak” !

Omwille van de (ENORM) moeilijke taal hebben we nog steeds weinig tot geen contact met bijvoorbeeld onze Portugese buren. Wel is er hier een club de zichzelf NCA noemt (Nederlandstalige Club Algarve) en via hen hebben we hier al best wat Nederlandstalige -vooral Vlaamse- mensen leren kennen. Soms zijn dit gepensioneerden die hier van het zonnetje en buitenleven komen genieten, anderzijds zijn er ook best wel enkele vlamingen hier die nog gewoon dagelijks een job doen …. Soms zijn dit ook collega’s die hier ook een B&B uit baten !

Hoe dan ook, regelmatig hebben we contact met deze mensen met als resultaat dat we het hier ook op dat vlak best naar onze zin hebben. Een tip trouwens indien jullie ooit zelf in zo’n situatie terecht zouden komen. Haal wat Tripel van Westmalle in huis, vertel dat op een feestje onder vlamingen en de integratie verloopt plots een heel stuk vlotter !  🙂

Nu nog proberen aan ons Portugees te werken maar dat staat voor deze winter ingepland.

Nog een fait divers om af te sluiten ?

Om onze moto in te voeren in Portugal moest hij bijkomend uitgerust worden met een parkeerlicht. Blijkbaar staat dit nog ergens in één of andere oude Portugese wetgeving …….

De moto is daarom binnen gebracht bij een Honda dealer en toen ik hem ging afhalen kwam de mechanicien fier vertellen over zijn werk. Hij toonde mij een extra schakelaar die hij geïnstalleerd had, zijn uitleg begreep ik minder. Even dacht ik nog dat het aan zijn gebroken Engels lag maar niets was minder waar. Zijn verhaal: “Normaal gezien staat de schakelaar altijd op “On”, wil ik het licht aan schakelen moet ik op het knopje “OFF” drukken …….. ” ! 🙂

Portugese logica zeker ……

De beste en zonnige groeten !

 

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *