Nog een goede 14 dagen…….

Het is ondertussen weeral 14 dagen geleden dat we nog eens iets van ons lieten horen, hoog tijd dus voor wat “vers” nieuws !

Niet zover van onze quinta vandaag zitten nu al enkele weken enkele honderen ooievaars te broeden op hun eieren. Hier hebben we het in een eerdere blog ook al over gehad.

In sommige nesten staat de laatste dagen moeder en vader recht in de nest en komen er één of meer kleine ooievaarhoofdjes boven de rand van de nest piepen. De eerste eieren zijn dus uit gekomen en ma en pa ooievaar hebben momenteel hun poten vol nu met het aanhalen van voedsel voor die nieuwe kleine wezentjes. Zeer lang geleden vroeg ik me af: “indien de ooievaars de kindjes van de mensen brengen, wie brengt er dan de kindjes van de ooievaars ….. ?” Bij deze heb ik met eigen ogen kunnen zien hoe dit stukje van de natuur werkt !   We missen Dirk hier al met zijn super telelens om vogeltjes te spotten ….. ! 🙂

Het leven zoals het is in Portugal: hoe gaat men hier om met afaval ?

Heel simpel: op diverse locaties staan er 3 containers naast de baan: één voor papier en karton, één voor brik en metaal en één voor alle restafval ……. En dat is het zowat !

Iedereen dump zijn afval GRATIS in deze containers. Zeer makkelijk, dat wel maar in België hebben we –met resultaat- de voorbije 20 à 30 jaar ontelbare campagnes mogen ondergaan om ons bewust te maken hoe we moeten sorteren. Wijzelf zijn nu eindelijk zover dat wijzelf ook geloven dat we zonder te sorteren onze wereld naar de kl*ten helpen …. En dan moeten we nu plots 20 jaar terug gaan in de tijd ….. eerlijk: dit voelt heel vreemd aan !

Anderzijds wordt hier ook wel gerecycleerd, maar dan op een totaal andere manier !   Hoe werkt het Portugese recyclagesysteem dan wel ? Simpel: je plaats –bijvoorbeeld- een oude sofa bij de afvalcontainers en op minder dan 1 uur tijd is die opnieuw verdwenen om elders dienst te gaan doen, mogelijk bij uw buren !   🙂

Ondertussen hebben we er ook een “dagje met vlamingen” opzitten !

In de Algarve bestaat er een vereniging NCA, dit staat voor Nederlandstalige Club Algarve. Hierin worden zowel Nederlanders als Vlamingen verenigd in 1 club. Op diverse tijdstippen in het jaar richten zijn verschilende activiteiten in, blijkbaar is dit best een leutige bende !   Binnen deze club is er een jaar of 3 geleden ook een soort van Vlaamse afscheuring gekomen en een dikke week geleden hebben zij dan weer een dag ingericht met eerst een bezoekje aan de “Quinta des aromas”. Daarna gingen we als goede Bourgondieërs met de voeten onder tafel voor een meer dan geslaagde maaltijd. Spijs en drank werden rijkelijk verorberd …. Zoals het goede Bourgondiërs betaamd uiteraard !

Wij zaten met ongeveer 50 vlamingen rond de tafel en naar de gemiddelde leeftijd durf ik niet te schatten, laat het ons er op houden dat dit “net iets hoger” lag dan onze leeftijd. Ons verhaal en avontuur maakte blijkbaar ook indruk op enkele van onze tafelgenoten want na de gezamenlijk maaltijd kwamen er nog enkele verder afgezakt naar onze Quinta. Qua tactiek had ik mogelijk ook wel een “foutje” gemaakt door hen te zeggen dat ik nog wat Belgisch biertjes in de frigo had staan, waaronder ook een Trippel Westmalle. Enkele ogen begonnen zowat onmiddellijk te blinken, enkele uren later was er van Belgisch bier in onze ijskast geen sprake meer ….. Wel absoluut een zeer leuke dag gehad en we hebben hier mee enkele zeer leuke mensen leren kennen ! 🙂   Veel “vooruitgang” aan de werken van het huis hebben we die dag niet geboekt !

Maar we hebben de voorbije week ook een serieus tegenvallertje gehad.   Momenteel is er onder het terras een vrij grote garage, die willen we ombouwen tot een studio voor onzelf. Afgelopen week is gebleken dat het regenwater dat op het terras valt via roofing -onder de terrastegels- wordt afgeleid tot achter de stenen die tegen de gevel gekleeft waren. Mogelijk een ingewikkelde uitleg waar jullie geen fluit van verstaan, laat het ons kort houden: bouwtechnisch hebben ze hier enkele zware fouten gemaakt en dit recht trekken kost ons een boel extra tijd …… en dus ook geld. Ook dit is zeker niet onoverkomelijk maar wel onverwacht en vooral heel dom omdat ge u niet verwacht aan dergelijke zaken in een huis van (slechts) 14 jaar oud. Ondertussen is de oplossing gevonden en onze bouwvakkers zijn dit probleem momenteel aan het oplossen.

Nog een goeie, afgelopen vrijdag meegemaakt. Wij hebben een document nodig en willen dit gaan ophalen bij “de Finacas”, een soort van staatsinstelling waar je allerlei zaken kan regelen met de Portugese overheid. Op dat kantoor werken 5 mensen, slechts 1 mevrouw speekt Engels. Wij natuurlijk richting die mevrouw aangezien we niet kunnen communiceren met die andere dames. Na een half uurtje wachten is het onze beurt. Wij spreken haar aan, zij begrijpt het probleem en antwoord dan: “daarvoor moet je bij mijn collega’s zijn maar die praat geen Engels ! Gij moet maar eens terug komen met iemand die Portugees praat en die het probleem wel aan haar kan uit leggen.” Ik vraag haar of zij niet even kan helpen en wil zeggen aan haar collega – die 4 m verder zit- hoe de vork aan de steel zit aangezien wijzelf niet kunnen communiceren met die tweede mevrouw. Haar antwoord: “Neen dat kan ik niet doen, ik mag allen Engels praten aan mijn desk.” Een vleugje Portugese “klantvriendelijkheid” waar wij op dat moment niet echt veel begrip voor konden opbrengen. Onvericht ter zaken maar dan maar afgedruipt …… 🙁

Verder:

  • Is men nog steeds volop bezig met het plaatsen van de verwarming.
  • Houden wij ons voor een heel groot deel van de tijd bezig met schilderwerken
  • Hebben we nog minder dan 14 dagen vooraleer de eerste gasten komen ! (slik ! )
  • Is de JCB (cominatie buldozer – graafkraan) bezig met het maken van een extra baan in de tuin.
  • Heeft diezelfde JCB ook onze vijver een grondige beurt gegeven zodat deze er iets minder verwilderd bij ligt.
  • Er zijn enkele “Total babes“ langs geweest !  3 Dames –werkzaam bij Total- verblijven momenteel voor enkele dagen in de Algarve, vrijdag zijn ze ons even komen bezoeken. Het werd een kort maar leuk weerzien !   Samen hebben we een hapje gegeten, daarna reden ze door naar het stadje Silves hier niet zover vandaan.
  • En ondertussen vallen er met enige regelmaat ook enkele boekingen in onze digitale brievenbus, gelukkig maar ! De maanden september en oktober beloven druk te worden, en dat verwarmt ons hartje ! 🙂

Groetjes Gerrit & Ann

 

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *