Weer een week verder in de Algarve

Indien we over enkele jaren gaan terug kijken op onze intrede in Portugal zullen we dit zeker niet gaan beschouwen als een vlekkeloos parcours !

Het nieuwe probleemke: de samenwerking met onze “architect” verloopt zeer stroef, en dan druk ik het nog zacht uit.

Wij leven momenteel onder grote tijdsdruk aangezien we in mei willen openen maar vanuit zijn hoek ondervinden wij totaal geen ondersteuning. Teveel vragen blijven onbeantwoord en aan de tekeningen die wij een maand geleden hadden willen zien verschijnen is nog geen enkele lijn getekend. Komt dit nu omdat wij teveel of andere verwachtingen hebben, laat het ons er maar op houden dat we met dit kantoor niet echt op schieten. 2 maanden zijn we nu al aan het praten met elkaar maar nietegenstaande dat de zaakvoerder van het kantoor een Nederlander is, het is duidelijk dat wij een totaal andere taal spreken. Artistiek is en blijft hij meesterlijk -daar kan niemand aan te twijfelen- maar om een project tot een goed einde te brengen is er net meer nodig ……. En die klik ontbreekt totaal. Wij moeten ons ernstig bezinnen of we hiermee door gaan ja dan neen, zoveel is duidelijk.

Veel leuker was het op 25 januari, mijn verjaardag ! Dankzij Ann werd ik uitgenodigd bij Luc en Freya, een koppel dat een nabijgelegen B&B (Casa Jaeda) uit baat. Zij waren niet zomaar de weekwinnaar van het programma “met 4 in bed” een jaar of 3 geleden. Schitterende mensen, een fantastish koppel en een leuke avond voor mij ! Lekker gegeten, goed gelachen, een warm ontvangst, …. Volgens mij was deze avond zeker 5 bedjes waard !

Verder:

Ik heb ondertussen al meermaals mogen ondervinden dat de mensen in zuiderse landen alles behalve van hun woord zijn. Als een Portugees zegt dinsdag is dat in de praktijk vrijdag, zegt hij 14:00 uur, dan wordt het 17:00 uur. Dit is niet zo goed voor mijn hartje maar ik zal er maar aan trachten te wennen zeker ? De slotenmaker had mij zo van de week dik bij mijn pietje, het resultaat was dat ik bijna te laat was op een andere vergadering. Ik had 1 uur veiligheidsmarge genomen maar dat was dus maar scherp genoeg. Volgende keer best 2 uur nemen !

En wil je dan nog eens weten hoe graag ze hier werken: sinds enkele dagen staat hier een “JCB” op den hof. Dit is zo’n combinatie graafkraan achteraan / bulldozer vooraan. Een zeer veel gebruikte machine hier in de regio. Woensdag tegen de middag is ze toegekomen (was beloofd voor de ochtend) maar wat sterker is: toen het 2 uur later begon te regenen stapte de bedienaar in zijn wagen en reed hij naar huis …… ook al zit er een perfect gesloten cabine op zo’n machine. We zijn nu maandagavond en de machine heeft geen millimeter meer bewogen …….

Maar het kan ook anders ! Wat denkt ge van dit verhaal: voor TV vlaanderen moet ik een satellietschotel hebben, gericht naar de satellieten ASTRA 1 en 3. Met die instructies vanuit Belgie kom ik hier aan en vraag om een specialist om ter plaatse te komen. Als ik hem dit probleem voor leg en zeg dat ik een nieuwe schotel moet hebben zegt hij simpel: maar ge hebt een schotel, 1 kop daarvan kunnen we blijven gebruiken, wij plaatsen gewoon 1 kopje bij. Kostprijs: 8 €. Nu moet ik er wel bij vertellen dat hij ook nog een ander klus te doen had.

Maar toch, hoe eerlijk kunt ge zijn als zelfstandige en zakenman ….. De doorsnee wakkere Belgische zelfstandige zou waarschijnlijk gezegd hebben dat dit allemaal niet mogelijk was en zou geprobeerd hebben mij 2 nieuwe schotels te verkopen, deze brave duts niet, heeft in zijn oneindige eerlijkheid helemaal mijn hart gestolen en is mijn partner voor de rest van mijn periode hier in de Algarve …. Zolang het tenmiste op dergelijke elektronica op aan komt ! Contactgegevens zijn bij mij te verkrijgen 🙂

De jongens hebben ook de richtantenne voor Wifi geactiveerd met een schitterend resultaat ! 🙂 Even ter info: een dergelijke toch vrij gespecialiseerde technicus kost ons een dagvergoeding van 100 €/man. 2 gelijkaardige Belgische handjes zouden voor ditzelfde tarief na 1,5 uur hun werkkoffertje in laden en vertrekken.

Verder:

* is één van onze dichtste buren (+/-1.000 m verder) een man afkomstig van Brugge. Hij noemt Stefan en is van de week komen kennis maken. Met veel plezier schonk ik hem een pintje uit, het is maar dat ik er éne kan mee drinken eh …… 🙂 Beroepshalve is hij schrijnwerker, opportunist die ik ben zag ik daar al direct enkele jobkes voor klaar staan.

* het oude zwembad is nu volledig af gebroken en afgevoerd, tijd voor iets (tijdelijk) nieuws !

* De werken aan het “zonnepanelenpark” beginnen zo snel mogelijk, alles is besteld, in vooraad in binnenkort op “onzen hof”. Met wat geluk is de nieuwe installatie vanaf eind februari in dienst maar dat is niets te vroeg aangezien de huidige werken veel elektriciteit vragen ….. en die is er soms niet ! Vandaar ook dat dit probleem onze eerste prioriteit heeft gekregen !

* Hebben we niet zo gek veel te melden, indien we alle dagen een beetje doen komen we er uiteindelijk wel !

See you soon !

Gerrit

PS: ik wil uiteraard hierboven niet alle doorsnee Belgische zelfstandigen over 1 kam scheren, uiteraard weet ik uit ondervinding dat er ook andere zijn ….. waaronder ik mezelf nog even kan rekenen !

 

3 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *